Wat is isolatieglas?

Zoals het woord al aangeeft, heeft isolatieglas een isolerende werking. Dit betekent dat dit soort glas voorziet in een comfortabel milieu voor bewoners, door het koel houden van gebouwen in de zomer en door het voorkomen van ontsnapping van warmte uit gebouwen in de winter.

Isolatieglas, ofwel dubbel glas, bestaat uit twee enkelglas ruiten die met elkaar zijn verbonden door middel van een aluminium strip (de spouw). Verschillende vullingen van de ruimte tussen de twee enkele ruiten geven verschillende eigenschappen aan het isolatieglas. Zo kan de ruimte opgevuld worden met verschillende soorten gas. Op deze manier kent isolatieglas verschillende soorten. Hieronder wordt meer informatie gegeven over de meest voorkomende soorten isolatieglas.

Het isolatieglas dat R. Bethlehem Schildersbedrijf levert en plaatst, is voorzien van een KOMO-keur. Op deze manier bent u zeker van een product dat voldoet aan de kwaliteitseisen van de Nederlandse norm NEN 3567. Ook geeft deze een garantie van 10 jaar op het isolatieglas.

Condensatie
Belangrijk om te weten is dat het aanbrengen van isolerende beglazing, met name HR++ glas, kan leiden tot condensvorming op koude vlakken (denk aan de binnenzijde van een ongeïsoleerde buitenmuur of dak). Vooral als de ventilatie van de woning onvoldoende is, kunnen op den duur vochtproblemen ontstaan. De remedies zijn: beter ventileren en verder isoleren van de woning.

Normaal Isolatieruit (Dubbel glas)
Standaard isolatieglas zijn 2 glasplaten van een bepaalde dikte, bijvoorbeeld 5 en 4 mm, voorzien van een tussenspouw gevuld met lucht. Het is deze luchtlaag die de isolerende werking heeft. De dikte van het glas heeft nagenoeg geen invloed op de (warmte)isolerende functie van de ruit. Om interferentie van het licht zoveel mogelijk te vermijden worden vaak twee ruiten van ongelijke dikte toegepast. Het normale isolatieglas mag in Nederland in de woningbouw niet meer in nieuwbouwsituaties worden toegepast.

HR+
Lijkt op standaard dubbelglas, maar dan met een extra transparante coating in de spouw aangebracht, welke de uitstralingswarmte met 90% terugreflecteert naar binnen. Het glas lijkt erg veel op HR glas, maar heeft een iets efficiëntere opbouw, waardoor een betere isolatie wordt bereikt.

HR++
Het Hoge Rendementglas ++ (HR++) heeft de sterkst isolerende werking en levert op deze manier de hoogste energiebesparing op. Net als het standaard isolatieglas, bestaat HR++ glas uit twee ruiten met daartussen een spouw. Deze spouw is gevuld met een edelgas (Argon). Het bijzondere aan HR++ glas, is de flinterdunne metaalcoating op één van de ruiten aan die aan de binnenkant is aangebracht. Deze coating laat zonnewarmte door naar binnen, maar kaatst de warmtestraling die van binnen komt terug. Dit bespaart energie en zorgt voor een beter wooncomfort (zie figuur HR glas).

Om de functies van het HR++ glas zo goed mogelijk tot zijn nut te laten komen, is een goed onderhoud noodzakelijk. Bij een goed onderhoud zorgt het HR++ glas voor lichtdoorlatendheid, warmte- en geluidsisolatie, doorzicht, veiligheid, regenwering en luchtdichtheid.

Op al het isolatieglas dat R. Bethlehem Schildersbedrijf levert (tenzij anders aangegeven) wordt een garantie van 10 jaar gegeven. Ook is het isolatieglas voorzien van een KOMO certificaat, wat inhoudt dat u van een product verzekert bent, dat voldoet aan de technische specificaties die zijn vastgelegd voor Europese richtlijnen.

Het maken van een keuze voor het soort isolatieraam die u toepast zou moeilijk kunnen zijn. Vraag daarom gerust naar advies over het te plaatsen soort isolatieruit.

Bekijk hier de brochure over Isolerend glas